Γνωστοί συγγραφείς παιδικών βιβλίων αφηγούνται ιστορίες

Οι συγγραφείς Αντώνης Παπαθεοδούλου και Ελένη Γερουλάνου επισκέφτηκαν την Παρασκευή 11 Μαΐου το Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στην Πλατεία Βάθης, για να αφηγηθούν στους μαθητές της ενισχυτικής διδασκαλίας, τα παιδικά τους βιβλία εμπλουτίζοντας την παρουσίασή τους με δημιουργικές δραστηριότητες.

Ο κ. Αντώνης Παπαθεοδούλου αφηγήθηκε το βιβλίο «Οι καλοί και η κακοί πειρατές» και τα παιδιά συμμετείχαν διαδραστικά στην αφήγηση δίνοντας ιδέες για τη συνέχιση της πλοκής, για τη μουσική και τις αθλητικές δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη σκηνή του βιβλίου. Στο τέλος της ιστορίας, τα παιδιά έγιναν πειρατές δημιουργώντας το δικό τους σπαθί με εφημερίδα.

Στη συνέχεια η κ. Ελένη Γερουλάνου αφηγήθηκε και παρουσίασε στα παιδιά το βιβλίο της με τίτλο «ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα».

Το πάντρεμα της Κυκλαδικής τέχνης με τα συναισθήματα αποτέλεσε τον κορμό ολόκληρης της αφήγησης. Τα παιδιά ανακάλυψαν τμήματα των Κυκλαδικών γλυπτών μέσα από τις αισθήσεις καθώς αναζήτησαν και βρήκαν τον κρυμμένο θησαυρό, μικρά αγάλματα Κυκλαδίτικης Τέχνης θαμμένα μέσα σε άμμο.

Ακολούθησε δραστηριότητα σχετικά με τα συναισθήματα, όπου τα παιδιά πάνω σε πλαστικοποιημένα αγαλματίδια Κυκλαδικής Τέχνης ζωγράφιζαν διαφορετικά συναισθήματα όπως λύπη, θυμό, χαρά. Στο τέλος, τα παιδιά έφτιαξαν το δικό τους σουπλά (sous-plat), ζωγραφίζοντας το γλάρο-ήρωα της ιστορίας σε χαρτί που στο τέλος πλαστικοποιήθηκε.

Όταν οι πολιτισμοί παντρεύονται με παιδικές φωνές και παιχνίδι, τα αγάλματα και τα σκίτσα αποκτούν ζωή και τα συναισθήματα που μόνο τα παιδιά ξέρουν να εκφράζουν με τόσο αγνό τρόπο, γίνονται πηγή έμπνευσης και ζωοποιός δύναμη για εμάς.

Eυχαριστούμε θερμά τους αξιόλογους συγγραφείς και φίλους μας, κ. Ελένη Γερουλάνου και κ. Αντώνη Παπαθεοδούλου, για τη γενναιόδωρη παρουσία τους.

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα

Με οδηγό τα Κυκλαδικά Είδωλα

Ελένη Γερουλάνου

Ένας απρόσμενος φτερωτός επισκέπτης, ο Νικηφόρος, τρυπώνει στο Μουσείο, ταυτίζεται με τον αναγνώστη και βλέπει τα ειδώλια με τα μάτια της καρδιάς. Μας συντροφεύει σε όλο το βιβλίο, μας ξεναγεί στις σελίδες και αισθάνεται μαζί με τους φίλους του, τα ειδώλια. Είκοσι οκτώ εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αποτελούν τον οδηγό του Νικηφόρου στον κόσμο των συναισθημάτων.
Το βιβλίο βοηθάει τα παιδιά να μιλήσουν για καταστάσεις και πράγματα που τα κάνουν να είναι χαρούμενα, λυπημένα, φοβισμένα, θυμωμένα, ευτυχισμένα… Τα παιδιά επεξεργάζονται ποικίλα συναισθήματα και αντιδράσεις, με στόχο να γνωρίσουν έτσι περισσότερο τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Οι καλοί και οι κακοί πειρατές

Αντώνης Παπαθεοδούλου

Ένα πειρατικό βιβλίο με πολύ χιούμορ, όπου οι κακοί πειρατές φοβερίζουν σε κάθε σελίδα τους καλούς, οι οποίοι όμως κρατούν την ψυχραιμία τους και δεν τρομάζουν!
Αστείο, παιχνιδιάρικο και πολύχρωμο, με την εικονογράφηση να δένει ευρηματικά με το παιχνιδιάρικα στιχάκια, δείχνει με ωραίο τρόπο στα παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν θετικά κάθε λογής «κακούς».
Εναλλακτικά βέβαια, μπορούν απλώς να το διαβάσουν και να σκάσουν στα γέλια!

Κοινωνικό Κέντρο Κάριτας Ελλάς, Ταρέλλα 3 Αθήνα, τηλ. 210-5225659
Πρόγραμμα: «Κοινωνικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Στήριξης διαβίωσης ευάλωτων προσφύγων, μεταναστών και Ελλήνων»