Την ελληνική κουλτούρα γνώρισαν ωφελούμενοι της Κάριτας Ελλάς στον Νέο Κόσμο

Ελληνικές ταινίες, επισκέψεις σε μουσεία, περιπάτους σε ιστορικές γειτονιές και αρχαιολογικούς χώρους, και διδασκαλία παραδοσιακών οργάνων και χορών περιελάμβανε μεταξύ άλλων η «Εβδομάδα Ελληνικής Γιορτής» που πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στο Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στον Νέο Κόσμο.

Η γιορτή που έγινε στο πλαίσιο των μαθημάτων ελληνικής γλώσσας στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Κέντρου είχε ως σκοπό τη γνωριμία και την επαφή των προσφύγων με την ελληνική κουλτούρα, ενισχύοντας έτσι την ένταξη και την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.

greekfest-movies1 greekfest-movies
>

Όσοι συμμετείχαν στη γιορτή, απόλαυσαν δύο κλασικές ελληνικές ταινίες της Φίνος Φίλμ, την «Αλίκη στο Ναυτικό» και τους «Γοργόνες και Μάγκες». Μία ολόκληρη ημέρα επίσης ήταν αφιερωμένη σε μουσεία και μία ομάδα ωφελούμενων επισκέφθηκε το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων και το Λουτρό των Αέρηδων. Εκεί συζητήθηκαν και επεξηγήθηκαν τα εκθέματα των μουσείων στη γλώσσα μας από τη δασκάλα ελληνικών, δίνοντας έτσι έμφαση στον προφορικό λόγο. Στη συνέχεια περπάτησαν στα σοκάκια της Πλάκας, στα Αναφιώτικα, το Μοναστηράκι και το Θησείο, θαυμάζοντας τα αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου της πόλης και συζητώντας την ιστορία της μέσα στους αιώνες.

Οι ωφελούμενοι διασκέδασαν ιδιαίτερα με τις «πολιτιστικές μέρες» που περιελάμβαναν διδασκαλία μπουζουκιού και ελληνικών παραδοσιακών χορών, και εντυπωσιάστηκαν με την ελληνική κουλτούρα αλλά και τις ομοιότητες που έχει με αυτήν της Μέσης Ανατολής. Τέλος δοκίμασαν ελληνικές γεύσεις και έφτιαξαν οι ίδιοι «κούκλες της Αγροτιάς», κάτι που έφτιαχναν στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας για καλοτυχία στη σοδειά κατά την περίοδο της σποράς.

greekfest-dolls greekfest-dolls1 greekfest-dolls2 greekfest-food
>

Η «Εβδομάδα Ελληνικής Γιορτής» εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Μετάβασις – Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα» που αφορά την υποστήριξη και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Γερμανίας.