Το Κέντρο της Κυψέλης είπε STOP! στη Βία κατά των Γυναικών!

Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας της Κάριτας Ελλάς, στην Κυψέλη, Ημερίδα Ευαισθητοποίησης σχετικά με την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στην Ημερίδα συμμετείχαν 30 γυναίκες, 4 διερμηνείς (αραβικά, φαρσί, γαλλικά), 3 ομιλητές και 1 σκηνοθέτης, ενώ τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι διακρίσεις και η βία κατά των γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία, η βία στο χώρο εργασίας και το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Το σεμινάριο ξεκίνησε με μια παρουσίαση των ομιλητών στο ακροατήριο. Στη συνέχεια, η ψυχολόγος μίλησε για τις διάφορες πτυχές και μορφές βίας κατά των γυναικών. Επικεντρώθηκε δε στην ψυχολογική κακοποίηση, την οικονομική, τη σωματική και τη συναισθηματική. Επίσης έγινε παρουσίαση μίας μελέτης περιστατικού και ζητήθηκε από τις γυναίκες που συμμετείχαν, να αποφασίσουν ποιες από τις μορφές βίας που τους παρουσιάστηκαν στην αρχή, μπορούσαν εν προκειμένω να εντοπίσουν.

Έπειτα, η εργασιακή σύμβουλος μίλησε για τη βία στο χώρο εργασίας. Οι παρουσιάσεις περιελάμβαναν τις μορφές βίας που μπορούν να εμφανιστούν στο χώρο εργασίας, με στόχο την ταυτόχρονη ανάλυση των μέσων πρόληψης και αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου στην εργασία. Πιο συγκεκριμένα, εισήγαγε τις συμμετέχουσες γυναίκες στο φαινόμενο του “mobbing” στο χώρο εργασίας, τις συμπεριφορές που το διαμορφώνουν και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Έγινε ακόμη λόγος για τη σεξουαλική παρενόχληση, την αναγνώρισή της, τη διάκρισή της από την ηθική παρενόχληση και τον τρόπο επίδρασης αυτών των μορφών βίας στο θύμα. Επιπρόσθετα, δόθηκε μια γενική ιδέα για το προφίλ των θυτών, ενώ παράλληλα αναλύθηκαν οι συνέπειες της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στην ψυχοσωματική υγεία των θυμάτων, μέσω μελετών περιπτώσεων και βίντεο.

Τέλος, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τη δικηγόρο του Οργανισμού για τις ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν, ώστε να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, καθώς και για τους φορείς στους οποίους μπορούν να αναφέρουν κάποιο  περιστατικό, αυστηρά, σύμφωνα με τους κανόνες εμπιστευτικότητας, και να ζητήσουν περαιτέρω βοήθεια για τις υποθέσεις τους.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, έγινε συζήτηση για τις λύσεις αυτού του κοινωνικού προβλήματος, της βίας και της κακοποίησης, και μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια Οργανώσεων που υποστηρίζουν τις γυναίκες που έχουν ανάγκη. Στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη Γ. Τριανταφύλλου με τίτλο «άγγιξέ με». Ο σκηνοθέτης μίλησε στις γυναίκες για την προσωπική του εμπειρία και μερικές γυναίκες μοιράστηκαν τις ιστορίες τους με το κοινό. Ακολούθησε ένα βιωματικό παιχνίδι, το οποίο οδήγησε σε μια μεγάλη αγκαλιά. Στο τέλος, οι συμμετέχουσες δημιούργησαν μερικές χειροτεχνίες με κύριο νόημα «Λέμε στοπ στη βία» // «καμία γυναίκα δεν είναι μόνη».

Η μεγαλύτερη επιτυχία του σεμιναρίου ήταν ότι ένας απροσδόκητος αριθμός γυναικών έμεινε και συμμετείχε ενεργά μέχρι το τέλος της Ημερίδας, που κράτησε περισσότερο από 4 ώρες ! Η συμμετοχή είχε ιδιαίτερα πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, με γυναίκες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Γεωργία, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Ουκρανία, τη Συρία, την Ιταλία και βέβαια την Ελλάδα!

Το σεμινάριο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κοινωνική και Οικονομική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα» που αφορά την υποστήριξη και ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Ελβετίας.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας της Κάριτας Ελλάς

στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.