ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

Πιστή στο όραμα και την αποστολή της, η ΚΑΡΙΤΑΣ Ελλάς εστιάζει στην κοινωνική εργασία και επενδύει σε σημαντικό βαθμό στην προαγωγή της κοινωνικής ενσωμάτωσης όλων όσων έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή την πίστη τους.  Διαφορετικά Προγράμματα εξυπηρετούν διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και ομάδες-στόχους, με σκοπό την προώθηση της ψυχοκοινωνικής ευημερίας, της κοινωνικής ανεξαρτησίας και του εμπλουτισμού της καθημερινής ζωής των επωφελούμενων.

Ψυχοκοινωνικές Υπηρεσίες

Τα τρία τελευταία χρόνια, η Κάριτας Ελλάς, έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία, εστίασε στην ενίσχυση του βασικού στοιχείου των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξής της. Οι υπηρεσίες ατομικής υποστήριξης έχουν αναδιοργανωθεί και το εσωτερικό και εξωτερικό σύστημα παραπομπών έχει επικαιροποιηθεί και συστηματοποιηθεί περαιτέρω. Το 2017 ξεκίνησε και η παροχή νομικών συμβουλών.  Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν:  ατομική συμβουλευτική, ομαδικές συνεδρίες ενημέρωσης για ζητήματα ασύλου, καθώς και υποστήριξη και παροχή συμβουλών για καθημερινά ζητήματα (π.χ. διαδικασίες ενοικίασης σπιτιού, Α.Φ.Μ. κ.λπ.). Πολύ πρόσφατα ξεκίνησε και η παροχή οικονομικών συμβουλών (παροχή συμβουλών για τον οικιακό προϋπολογισμό, τις φορολογικές δηλώσεις και άλλα).  Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες προσφέρονται σε όλα τα Κοινωνικά Κέντρα της Κάριτας Ελλάς και σε μερικούς Χώρους Στέγασης Προσφύγων.

Κοινωνικό Κέντρο στην οδό Ρενέ Πυώ, Αθήνα

Τον Ιούλιο του 2017, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη «γειτονιά» του Νέου Κόσμου, η Κάριτας Ελλάς άνοιξε επίσημα τις πόρτες ενός νέου Κοινωνικού Κέντρου, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Μετάβασις «Συμμετοχή, Ενδυνάμωση και Κοινωνική Ένταξη Προσφύγων και Μεταναστών στην Ελληνική Κοινωνία», που χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και την Κάριτας Γερμανίας.

Το Κοινωνικό Κέντρο αποτελείται από δύο ισόγεια κτίρια, εύκολα προσβάσιμα για άτομα με αναπηρίες αλλά και κοντά στον σταθμό του Μετρό αλλά και του Τραμ στο Νέο Κόσμο με μόλις 5 λεπτά περπάτημα!

Ο ένας χώρος λειτουργεί σαν Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης και ο άλλος σαν Κέντρο Ημέρας.  Οι υπηρεσίες του Κοινωνικού Κέντρου εστιάζουν στον ενήλικο πληθυσμό και παρέχονται τα παρακάτω:  μαθήματα ελληνικής γλώσσας, κοινωνική και νομική υποστήριξη, πρόσβαση στο Internet – Skype για επικοινωνία με την Υπηρεσία Ασύλου, επαγγελματικός προσανατολισμός και εργασιακή συμβουλευτική, φοροτεχνική υποστήριξη, οικονομική συμβουλευτική καθώς και υποστήριξη στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων (business plan development).

Στο Κέντρο Ημέρας πραγματοποιούνται σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, σεμινάρια επιχειρηματικότητας και διάφορα εκπαιδευτικά και ενημερωτικά σεμινάρια και εργαστήρια προς κάθε ενδιαφερόμενο. Οι ενήλικες αλλά και οι οικογένειες, μπορούν να χαλαρώσουν και να κοινωνικοποιηθούν, να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, να απολαύσουν ζεστά ροφήματα, να παρακολουθήσουν ταινίες και αθλήματα, να έχουν πρόσβαση στη βιβλιοθήκη, καθώς και να χρησιμοποιούν τους διαθέσιμους υπολογιστές και τις ραπτομηχανές.  Επιπλέον, το Κέντρο Ημέρας προσφέρει μία ευρεία ποικιλία οργανωμένων δραστηριοτήτων για άνδρες και γυναίκες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον (δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, σεμινάρια φωτογραφίας & ζωγραφικής, θεατρική ομάδα, προβολές ταινιών κ.λπ.).  Ο χώρος περιβάλλεται από μια μεγάλη αυλή, όπου φιλοξενούνται πολυάριθμες υπαίθριες πολιτιστικές δραστηριότητες και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Συνολικά έχουν εξυπηρετηθεί περισσότερα από 10.000 άτομα στο Κοινωνικό Κέντρο του Νέου Κόσμου, από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι και σήμερα ενώ αποτελεί ένα σημαντικότατο σημείο αναφοράς τόσο για την περιοχή του Νέου Κόσμου αλλά και γενικότερα για την περιοχή της Αθήνας και των γειτονικών δήμων.

Κοινωνικό Κέντρο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Αθήνα

Η Κάριτας Ελλάς λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2018 το νέο Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας στην Κυψέλη, στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς. Το Κέντρο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κοινωνική και Οικονομική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα» που αφορά την υποστήριξη και ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Ελβετίας.

Το Κέντρο είναι ανοικτό προς τον ευάλωτο ενήλικο πληθυσμό προσφύγων, μεταναστών και Ελλήνων της Αθήνας.  Από την έναρξη της λειτουργίας του, μεγάλος αριθμός ατόμων έχει  επισκεφτεί το Κοινωνικό Κέντρο και έχει αποκτήσει πρόσβαση στην Κοινωνική Υπηρεσία για να λάβει πληροφορίες και παραπομπές σχετικά με την κάλυψη βασικών αναγκών. Παράλληλα, παρέχονται υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής, μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια κατάρτισης σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς με συνεργαζόμενους φορείς, για την καλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Οι άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, ομάδες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και διαπολιτισμικές δραστηριότητες.

Κοινωνικό Κέντρο στην οδό Ταρέλλα, Αθήνα

Με την υποστήριξη της Κάριτας Ελβετίας, η Κάριτας Ελλάς λειτούργησε το Κοινωνικό Κέντρο στο κέντρο της Αθήνας, που ήταν ανοικτό σε όλους εκείνους που είχαν ανάγκη και εστίασε στους πρόσφυγες, ενήλικους και παιδιά, και στους μετανάστες που κατοικούσαν στην αστική περιοχή.  Ένα νεοκλασικό κτίριο με πολύ μεγάλη αυλή -ιδανικό για υπαίθριες δραστηριότητες- ανακαινίστηκε και διακοσμήθηκε με έντονα χρώματα και εξοπλίστηκε κατάλληλα για να στεγάσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.  Από την έναρξη της λειτουργίας του το 2016, εκατοντάδες επωφελούμενοι είχαν επισκεφτεί το Κοινωνικό Κέντρο και είχαν αποκτήσει πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες για να λάβουν πληροφορίες και παραπομπές για την κάλυψη βασικών αναγκών, συμβουλές και καθοδήγηση για τα νομικά τους δικαιώματα.  Από το 2017 λειτούργησε ένας καλά εξοπλισμένος χώρος με υπολογιστές και σύνδεση Skype για τους αιτούντες άσυλο, που τους παρεχόταν πρόσβαση για να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία Ασύλου.  Οι άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες περιελάμβαναν την ψυχολογική συμβουλευτική, έναν Φιλικό Χώρο για Παιδιά (CFS), μαθήματα ελληνικής γλώσσας και διαπολιτισμικές δραστηριότητες για ενήλικες και παιδιά.  Επιπλέον, παρεχόταν βοήθεια στις οικογένειες προκειμένου να εγγράψουν τα παιδιά τους σε προσχολικές τάξεις ή τάξεις του δημοτικού.  Από τον Σεπτέμβριο του 2017 προσφέρθηκε καθημερινή ενισχυτική διδασκαλία και ξεκίνησε επίσης και η Υπηρεσία Συμβουλευτικής για Εργασιακά Θέματα. Το Κοινωνικό Κέντρο λειτούργησε μέχρι τον Αύγουστο του 2018 – Συνολικός αριθμός επισκεπτών 4.735.

Κοινωνικό Κέντρο στην οδό Πολυτεχνείου, Θεσσαλονίκη

Το Κοινωνικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, που υποστηριζόταν από το «Πρόγραμμα Μετάβασις», άρχισε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2017.  Βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και ήταν εύκολα προσβάσιμο από όλα τα μέρη της πόλης και τα περίχωρά της.  Το Κοινωνικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσε τόσο σαν πάροχος Κοινωνικών Υπηρεσιών όσο και σαν Κοινοτικό Κέντρο.  Προσέφερε ένα άνετο περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να συνομιλούν με το προσωπικό και τους εθελοντές της Κάριτας, να ανταλλάσσουν ιδέες και πληροφορίες, να αναπτύσσουν δεσμούς και σχέσεις και να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους σε μια όμορφη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα.  Η καθημερινή ζωή του Κοινωνικού Κέντρου απαρτιζόταν από μια πληθώρα κοινωνικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων:  δραστηριότητες για άνδρες και γυναίκες, ομαδικές πολιτιστικές συναντήσεις, θεματικές ομαδικές συνεδρίες και μεμονωμένες εκδηλώσεις λάμβαναν χώρα σε εβδομαδιαία βάση.  Επιπλέον, προσφέρονταν καθημερινά συμβουλές για εργασιακά θέματα, υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης, μαθήματα ελληνικών, πρόσβαση στο Skype και πρόσβαση σε υπολογιστές.  Το 2017, 536 άτομα επισκέφτηκαν το Κοινωνικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποίησαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και συμμετείχαν σε τακτικές και περιστασιακές δραστηριότητες.

Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη στις Επίσημες Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και αναγνωρίζοντας το κενό στην παροχή δραστηριοτήτων για άνδρες πρόσφυγες, η Κάριτας Ελλάς ήταν μία από τις πρώτες οργανώσεις που λειτούργησαν έναν «Χώρο Ανδρών» (κοινωνικό κέντρο για τον ανδρικό πληθυσμό) μέσα στους επίσημους χώρους στέγασης προσφύγων.  Ο πρώτος δημιουργήθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, και έχει χαρακτηριστεί ως βέλτιστη πρακτική από την Διεθνή Κάριτας.  Σύντομα ακολούθησαν άλλα κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα (Βασιλικά, Δερβένι).  Παράλληλα και στοχεύοντας αυτή τη φορά τις γυναίκες πρόσφυγες, έχει ξεκινήσει η λειτουργία Χώρου Γυναικών πρώτα στο Καρά Τεπέ και λίγο αργότερα στα Βασιλικά και το Δερβένι.

Με περισσότερους από 3.500 επισκέπτες και 36.000 καταγεγραμμένες επισκέψεις από το 2017, η Κάριτας Ελλάς επέκτεινε τις δραστηριότητές της στους χώρους για άνδρες και γυναίκες στη Λέσβο, ώστε να συμπεριλάβουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες  συνεδρίες ενημέρωσης, συζητήσεις ομάδων (focus group) και ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως το πλέξιμο, το ράψιμο, οι τέχνες και οι χειροτεχνίες, οι προβολές ταινιών, τα παιχνίδια, οι εκδρομές κ.λπ.

Παράλληλα, το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στο Κέντρο Φιλοξενίας του  Καρά Τεπέ υποστηρίζει τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που εξακολουθούν να βιώνουν ακραίες τραυματικές εμπειρίες, έχοντας επεκτείνει τις υπηρεσίες της και σε ψυχιατρική στήριξη, ως η μόνη ΜΚΟ που προσφέρει αυτή την υπηρεσία

Τέλος η αυξημένη ζήτηση για μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας ενήλικες, οδήγησε to 2018 στη δημιουργία του Κέντρου Γλωσσών της Κάριτας Ελλάς μέσα στο Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, όπου εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί προσφέρουν εντατικά μαθήματα με στόχο την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων επικοινωνίας στα ελληνικά και αγγλικά. Από το 2018 περισσότεροι από 1100 μαθητές απέκτησαν βασικές δεξιότητες στα αγγλικά και ελληνικά.

Διευκόλυνση Πρόσβασης στην Περίθαλψη

Το 2017, παρατηρώντας ένα επίμονο κενό στην έγκαιρη παροχή υπηρεσιών διερμηνείας στα νοσοκομεία, η Κάριτας Ελλάς υλοποίησε μια καινοτόμο προσέγγιση δημιουργώντας ένα σύστημα πολιτιστικών διαμεσολαβητών βάρδιας στα εφημερεύοντα κεντρικά δημόσια νοσοκομεία σε συντονισμό με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τη διοίκηση των νοσοκομείων και με παραπομπές από τα Κοινωνικά Κέντρα της Κάριτας και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.  Σε αυτή την πιλοτική φάση, η Κάριτας Ελλάς βρίσκεται σε έξι νοσοκομεία, το Αλεξάνδρα, το Παίδων Αγία Σοφία, τον Ευαγγελισμό, την Πολυκλινική του Ευαγγελισμού, το Γεννηματά και το Δαφνί.  Καλύπτει επίσης το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Η υπηρεσία ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 στη Χίο όπου, δεδομένου του διαφορετικού πλαισίου, η Κάριτας Ελλάς παρέχει μια υπηρεσία μεταφοράς, πολιτιστικής διαμεσολάβησης και συνοδείας από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ΒΙΑΛ προς το Γενικό Νοσοκομείο της Χίου.

Η υπηρεσία έχει δείξει εντυπωσιακά ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα για τους επωφελούμενους και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκόμενων. Αυτό αντανακλάται επίσης στο γεγονός ότι τρία ακόμη νοσοκομεία έχουν επικοινωνήσει με την Κάριτας Ελλάς και έχουν επισήμως ζητήσει να ενταχθούν στο  πρόγραμμα.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η Κάριτας Ελλάς διεξήγαγε μια εκτεταμένη Μελέτη Ικανοποίησης, βάσει 78 ερωτηματολογίων επωφελούμενων και 43 ερωτηματολογίων εμπλεκόμενων.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Υπηρεσία ανταποκρίνεται στον στόχο της “βέλτιστης πρακτικής”.  Η συντριπτική πλειοψηφία των συστάσεων βελτίωσης τόσο από τους επωφελούμενους όσο και από τους ενδιαφερόμενους σχετίζεται με την επέκταση του Πιλοτικού Προγράμματος, προκειμένου να καλύπτει απογευματινές βάρδιες και Σαββατοκύριακα, άλλα νοσοκομεία ή άλλες γλώσσες εργασίας.  Οι περισσότερες από τις μαρτυρίες των ενδιαφερομένων υποστηρίζουν έντονα τη συνέχιση της Υπηρεσίας και τονίζουν την αναγκαιότητά της.