Εορτή Αγίου Μαρτίνου ντε Πόρρες, Προστάτη της Κάριτας

Εορτή του Αγίου Μαρτίνου ντε Πόρρες,

Προστάτη της Κάριτας

Χρόνια Πολλά!!!

Στις 3 Νοεμβρίου η Κάριτας εορτάζει τον σεμνό και  άγνωστο στον πολύ κόσμο προστάτη της, Άγιο Μαρτίνο ντε Πόρρες. Ήταν μοναχός του τάγματος των Δομινικανών, γεννήθηκε στο Περού το 1579. Ήταν γιος του Ισπανού αριστοκράτη Χουάν ντε Πόρρες, ο οποίος τον αναγνώρισε για παιδί του σε ηλικία 6 χρονών και μιας αφρικανής δούλης (η οποία αργότερα απελευθερώθηκε).

Παιδί ακόμη, ο Μαρτίνος, για να μπορέσει να κερδίσει τη ζωή του, έμαθε την τέχνη του κουρέα.

Σε ηλικία 15 ετών, ζήτησε και έγινε δεκτός στο μοναστήρι των Δομινικανών της Λίμα. Μέσα στο μοναστήρι θα συνεχίσει το ταπεινό επάγγελμα του κουρέα για τους μοναχούς και θα το κρατήσει μέχρι το θάνατό του. Παράλληλα όμως, θα προσφέρει κι άλλες υπηρεσίες στους πάσχοντες συνανθρώπους του, κυρίως δε στους Ίντιος και τους έγχρωμους.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμιά θεολογική κατάρτιση, κατέφευγαν σ’ αυτόν για συμβουλές ιερείς και επίσκοποι και δεν δίσταζαν να τις εφαρμόζουν σε δύσκολες περιστάσεις που αντιμετώπιζαν. Το γνωστό την εποχή εκείνη ορφανοτροφείο της Λίμα ήταν έργο δικό του. Κι όταν μια μεγάλη επιδημία έπεσε στην πρωτεύουσα, ο Μαρτίνος θα κάνει θαύματα ηρωικών πράξεων για τους αρρώστους, έξω και μέσα στο μοναστήρι.

Πέθανε το 1639, αφήνοντας στο περιβάλλον του τις καλύτερες εντυπώσεις ανθρώπου Αγίου.

Ο Πάπας Ιωάννης 23ος τον ανακήρυξε Άγιο  στις 6 Μαΐου 1962 και είναι ο πρώτος έγχρωμος άγιος της Καθολικής Εκκλησίας.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΟΝ  ΑΓΙΟ ΜΑΡΤΙΝΟ ΝΤΕ ΠΟΡΡΕΣ

Κύριε, που μέσα από μια ταπεινή και άγνωστη ζωή
έκανες τον Άγιο Μαρτίνο ντε Πόρρες
συμμέτοχο της δόξας Σου,
κάνε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του
για να είμαστε ενωμένοι μαζί του στη δόξα των Αγίων.