Επίσκεψη Ποντιφικής Αντιπροσωπείας στη Λέσβο

Την προηγούμενη εβδομάδα υψηλόβαθμη Aντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας επισκέφθηκε τη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθεί για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τον Πάπα Φραγκίσκο. Η επίσκεψη αποτέλεσε συνέχεια αυτής του Πάπα Φραγκίσκου που είχε πραγματοποιηθεί  στο νησί της Λέσβου τον Απρίλιο του 2016 μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Με την πρόθεση να δείξει το ενδιαφέρον του στους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες και για να αναζωογονήσει την αλληλεγγύη της Ευρώπης, ο Καρδινάλιος Κόνραντ Κραγιέφσκι Υπεύθυνος του Γραφείου της Αγαθοεργίας της Αγίας Έδρας, μαζί με την υπόλοιπη Aντιπροσωπεία επισκέφθηκαν τον Καταυλισμό και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας καθώς επίσης και την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ.

lesvos lesvos (4) lesvos (2) lesvos (3)
<
>

Τον Καρδινάλιο στις επισκέψεις ακολουθούσαν μεταξύ άλλων ο Aρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος των Ιερών Συνόδων της Ευρώπης, Σεβασμιότατος Ζαν Κλοντ Όλεριτς, ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών της Αθήνας και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Αντιπρόεδρος της Κάριτας Ελλάς Πανοσιολογιότατος π. Ιωάννης Πάτσης, η κα Μαρία Αλβέρτη, Διευθύντρια της Κάριτας Ελλάς και Αντιπροσωπεία της Κοινότητας Sant’ Egidio καθώς και πολλοί εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης της Αγίας Έδρας και του Λουξεμβούργου.

Την Τετάρτη, η Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Μόρια και ενημερώθηκε από τον Διευθυντή κ. Ανδρέα Γκουγκούλη. Την επομένη ακολούθησε επίσκεψη και ενημέρωση στο εσωτερικό της Μόριας, συνάντηση στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό και στους χώρους του Καρά Τεπέ. Στο Καρά Τεπέ η Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τους χώρους της Κάριτας Ελλάς και ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για τις δράσεις και το έργο της Οργάνωσης.

Ο Καρδινάλιος εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου αποφάσισε να συνδράμει το έργο της Κάριτας Ελλάς με 100.000 ευρώ. «Ο Άγιος Πατέρας υποστηρίζει την Κάριτας Ελλάς με 100.000 ευρώ για την εξασφάλιση βασικών αγαθών αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος θέλει πρωτίστως να οικοδομήσει μια γέφυρα προς μια καλύτερη ζωή για αυτούς τους ανθρώπους. Εδώ βλέπουμε πολλά παιδιά, πολλές έγκυες γυναίκες που περιμένουν εδώ και μήνες να ανοίξει η Ευρώπη τις πόρτες της, επειδή εδώ δεν υπάρχει ελπίδα γι‘ αυτούς. Ο Πάπας είχε πριν από τρία χρόνια επισκεφτεί το νησί, και παραμένει νοερά εκεί στα Κέντρα Προσφύγων», όπως σημείωσε ο Καρδινάλιος Κόνραντ Kραγιέφσκι.