Η Ιταλία και η Ελλάδα μοιράζονται καλές πρακτικές για την Απασχολησιμότητα!

Κατά το μήνα Δεκέμβριο η Κάριτας Ελλάς υποδέχτηκε με χαρά εκπροσώπους τοπικών Κάριτας της Ιταλίας και του Δήμου Φλωρεντίας, στο πλαίσιο τριήμερης εκπαίδευσης με θέμα την Απασχολησιμότητα και την Κοινωνική Ένταξη, που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό  Πρόγραμμα MEET2IN – “MEEting e Training in Europa verso nuove forme d’INtegrazione fra pubblico e privatosociale”.

Οι επισκέπτες από την Ιταλία είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Κοινωνικό Κέντρο του Οργανισμού, στο Νέο Κόσμο, όσο και στο Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας, στην Κυψέλη. Μέσα από παρουσιάσεις, συζητήσεις και βιωματικές δράσεις, οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν τις πρακτικές και τα εργαλεία που εφαρμόζει η Κάριτας Ελλάς στην προσπάθειά της να καταρτίσει και να διασυνδέσει τους ωφελούμενους με την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα εκπαιδεύτηκαν στο πρόγραμμα της Πλατφόρμας Απασχολησιμότητας του Οργανισμού ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τους εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης και τις ευκαιρίες βιοπορισμού. Από την εκπαίδευση δε θα μπορούσε να λείψει η μελέτη της Κοινωνικής Οικονομίας και του  τοπικού της αντίκτυπου, με εστίαση στο παράδειγμα της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης! 

Επιπρόσθετα, η ομάδα από την Ιταλία ενημερώθηκε για τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διεξάγει ο Οργανισμός, με σκοπό την προετοιμασία των εξυπηρετούμενων για την αναζήτηση εργασίας και για τις μεθόδους που ακολουθούνται κατά την παροχή επαγγελματικής συμβουλευτικής, εξατομικευμένης και ομαδικής. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τους εκπαιδευτές, αντάλλαξαν καλές πρακτικές και μέσα από τη βιωματική δραστηριότητα, γνώρισαν τη διαδικασία καλλιέργειας  επαγγελματικών δεξιοτήτων, αλλά και τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες εργασία.

Εκτός από τις δράσεις που αναπτύχθηκαν στα δύο Κέντρα της Κάριτας Ελλάς, οι εκπαιδευόμενοι πραγματοποίησαν επισκέψεις μελέτης στην Odyssea  και στο Κέντρο Εργασίας του Δήμου Αθηναίων, όπου και συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Αθήνας. Από το πρόγραμμά τους φυσικά δεν έλειψε και μια συναρπαστική περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας! Η ομάδα νέων Κοινωνικού Κέντρου του Νέου Κόσμου «Ανακαλύπτοντας την Αθήνα» ανέλαβε ρόλο ξεναγού και «ταξίδεψε» τους επισκέπτες στα αρχαία μονοπάτια της ιστορίας και της ελληνικής μυθολογίας, λίγο πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής…

      

Το Κοινωνικό Κέντρο του Νέου Κόσμου εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ – Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα» που αφορά την υποστήριξη και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Γερμανίας.

Το Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας της Κυψέλης εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κοινωνική και Οικονομική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα» που αφορά την υποστήριξη και ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Ελβετίας.