Οικείες κληρονομιές: Η Αθήνα μέσα από τον φακό των προσφύγων

Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών εκδήλωση με θέμα «Οικείες κληρονομιές: Η Αθήνα μέσα από τον φακό των προσφύγων».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Οικείες κληρονομιές: Η Αθήνα μέσα από τον φακό των προσφύγων», το οποίο εκπονείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και διεξήχθη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνδιοργάνωση με το Europe Direct ELIAMEP.

Το καλωσόρισμα έκανε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Θάνος Ντόκος και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση σε Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο εργασίας «Η τέχνη ως μέσο έκφρασης και ένταξης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην πόλη και στην κοινωνία», την οποία άνοιξε ο Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Πολιτιστικό Κέντρο ANASA καθώς επίσης και από ΜΚΟ όπως οι MONUMENTA, ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ, ΚΥΚΛΗΣΙΣ και ΑΜΑΚΑ. Αναπτύχθηκαν πρακτικά ζητήματα σχετικά με το θέμα του Πολιτισμού και τις διαδικασίες Κοινωνικής Ένταξης των προσφύγων ενώ παράλληλα έγινε λόγος για τα οφέλη που προκύπτουν μέσα από την γνωριμία και τη χρήση της Τέχνης.

Η Κάριτας Ελλάς, εκπροσωπήθηκε από την κ. Αναστασία Σπηλιοπούλου, Υπεύθυνη Προγράμματος, η οποία μοιράστηκε τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί έως σήμερα μέσα από τις πολιτιστικές δράσεις και τα ενταξιακά προγράμματα του Οργανισμού.