Πανελλήνια συγκίνηση για τον «Ήρωα του Αιγαίου» Κυριάκο Παπαδόπουλο

Με μεγάλη συγκίνηση υποδέχθηκε το Πανελλήνιο την είδηση του πρόωρου θανάτου του υποπλοίαρχου ΛΣ Κυριάκου Παπαδόπουλου από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 44 ετών.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, σαν το πρόσωπο μιας Ελλάδας που επιμένει στην αξία της ανθρώπινης ζωής, όποια κι αν είναι αυτή. Αποτέλεσε έτσι την «εικόνα» του Λιμενικού Σώματος σήμερα. Την εικόνα του αξιωματικού της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που βρίσκεται πίσω από κάθε δελτίο Τύπου, που μιλά χρόνια τώρα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Ήταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στο Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και χαμηλές αποδοχές.

Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε πανθομολογούμενα ηρωικά τον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που τον σημάδεψε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης αναφερόμενος στον βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών Υποπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος είχε συμβάλει σε περισσότερες από 5.000 διασώσεις ανθρώπων στη θάλασσα, τόνισε πως «ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν από εκείνα τα στελέχη της Ελληνικής Ακτοφυλακής που έδειξαν στην Ευρώπη πώς εννοεί η Ελλάδα τις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ισοτιμίας και της ειρήνης».

«Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι από τα στελέχη που έδειξαν και ανέδειξαν την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την εικόνα της Ελλάδας που μέσα από την οικονομική και κοινωνική κρίση, έμεινε πιστή στις ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού της, οι οποίες πρέπει να είναι και αξίες της Ευρώπης. Στην οικογένεια του εμβληματικού για το Αιγαίο υποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια», τόνισε σχετικά.

Ανακοίνωσε επίσης ότι «το υπουργείο, με τις απαραίτητες ενέργειες, θα προβεί άμεσα στην οικονομική στήριξη της οικογένειας του ηρωικού υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου και ιδιαίτερα των ανήλικων παιδιών του».