«Σχεδία Αρτ»: Ξαναφτιάχνoντας τη Ζωή

Το Κοινωνικό Πρόγραμμα Επαναχρησιμοποίησης «Σχεδία Αρτ» (upcycling project») του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι ένα εγχείρημα που χρηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από το πρόγραμμα ELBA (Emergenza Lavoro nei Balcani) της Κάριτας Ελλάς και όπου συναντιούνται η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση, η συμμετοχή, η κοινωνική (επαν)ένταξη, η δημιουργία, η καινοτομία και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ευκαιριών για την ενεργοποίηση, περαιτέρω εκπαίδευση και επιμόρφωση, με την παράλληλη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης σε συμπολίτες μας που είναι άστεγοι, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (μακροχρόνια άνεργοι, άνθρωποι ανενεργοί που ζουν υπό την απειλή της έξωσης κλπ.) και οι οποίοι βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στο νέο πρόγραμμα «Σχεδία Αρτ» οι ανισότητες και ο κοινωνικός αποκλεισμός προσεγγίζονται μέσω της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Η νέα οικονομία που ανατέλλει στην Ευρώπη, η κυκλική οικονομία, γίνεται το όχημα για την επανένταξη των κατατρεγμένων. Αδιάθετα τεύχη του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» επαναχρησιμοποιούνται, επανασχεδιάζονται και μετατρέπονται σε υψηλής αισθητικής και ποιότητας προϊόντα.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει δεκάδες είδη για καθημερινή χρήση, για το σπίτι ή το γραφείο, για εκδηλώσεις, ή ακόμη και για τη διακόσμηση χώρων, για δώρο κλπ. Κάθε προϊόν είναι μοναδικό και όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα. Έχουν σχεδιαστεί και δημιουργηθεί με αγάπη και φροντίδα, χρησιμοποιώντας υλικά τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φίλο-περιβαλλοντικό κριτήριο διατρέχει όλη τη διαδικασία της παραγωγής. Οι κόλλες και τα βερνίκια πρέπει να είναι κατά το δυνατόν αγνά και ελεύθερα χημικών, ενώ για τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται, όπως για παράδειγμα μηχανισμούς ρολογιών, η αρχή της εγγύτητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να μειώνεται το ανθρακικό αποτύπωμα.

Με το σύνθημα «Ξαναφτιάχνοντας τη Ζωή» το περιοδικό δρόμου Σχεδία δεν δίνει μια δεύτερη ευκαιρία μόνο στα αδιάθετα τεύχη που στην καλύτερη περίπτωση θα κατέληγαν σε κάποιο κέντρο ανακύκλωσης. Δίνει δεύτερη ευκαιρία σε κάποιους συμπολίτες μας να ξανακερδίσουν τις ζωές τους.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του «σχεδία αρτ», λειτουργούν εκθεσιακοί χώροι των παραγόμενων αντικειμένων αλλά και εργαστήρια εισαγωγής των ενδιαφερομένων στην τέχνη της επαναχρησιμοποίησης και επανασχεδιασμού αδιάθετων τευχών του περιοδικού σε υψηλής αισθητικής και ποιότητας προϊόντα. Οι προγραμματισμένες εκθέσεις πραγματοποιούνται έως τις 4 Νοεμβρίου σε επιλεγμένα καταστήματα πώλησης της εταιρείας Coco-mat κατά της ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στις 18.00. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σχετική ενημερωτική αφίσα.

Όμως η Σχεδία μάς ετοιμάζει και μια άλλη έκπληξη. Σύντομα θα μεταφερθεί σ’ ένα ιστορικό κτήριο επί της οδού Κολοκοτρώνη, στην καρδιά της Αθήνας. Ένα από εκείνα τα πανέμορφα διατηρητέα κτίρια της Αθήνας, το οποίο στα τέλη του 19ου αιώνα στέγαζε ένα από τα παλαιότερα οργανοποιεία της Αθήνας. Πρόκειται για ένα χώρο που δεν θα στεγάζει μόνο τα γραφεία του περιοδικού, αλλά για ένα πολυχώρο που θα φέρει το όνομα «Σχεδία Αρτ» και θα είναι ένας χώρος συνάντησης, ένας κόμβος αλληλεγγύης και εφαρμοσμένης κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ένας χώρος που έρχεται από το μέλλον κουβαλώντας όλα τα αισιόδοξα μηνύματα που πάντα το μέλλον κρύβει.

Οι ενδιαφερόμενοι για τα προϊόντα της Σχεδίας (είτε πρόκειται για ιδιώτες, επαγγελματίες ή οργανισμούς) μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιοδικό μέσω τηλεφώνου 2130231220 ή email: info@shediart.gr, ενώ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία και η ιστοσελίδα www.shediart.gr