«Σχεδία home». To νέο αλληλέγγυο σπίτι του περιοδικού «Σχεδία» άνοιξε τις πόρτες του.

Η «Σχεδία», είναι το πρώτο ελληνικό περιοδικό αλληλεγγύης που πωλείται στους δρόμους από άστεγους και μακροχρόνια άνεργους. Είναι ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό και στόχος της είναι να βοηθήσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να αποκτήσουν κάποιο εισόδημα και να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία. Το εγχείρημα μεγάλωσε και εξαπλώθηκε πέρα από το περιοδικό. Το «Σχεδία Ηome» μόλις άνοιξε και μας χωράει όλους.

Σε κλίμα γιορτής άνοιξε τις πύλες του, το νέο σπίτι της «Σχεδίας», στην καρδιά της Αθήνας, με τη βοήθεια σπουδαίων αρωγών και το διαρκές κίνητρο της προσφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», που στηρίζει ευάλωτες ομάδες, ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας του «Σχεδία Home».

Ήταν ένα όνειρο ετών και δικαίως οι άνθρωποι της «Σχεδίας» είναι φανερά ικανοποιημένοι για τη λειτουργία αυτού του χώρου που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια κυψέλη εφαρμοσμένης κοινωνικής καινοτομίας και αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος της «Σχεδίας» είναι να ενεργοποιήσει, να ενδυναμώσει, να εκπαιδεύσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους πιο φτωχούς και από τους φτωχούς του τόπου. Να μη στέκεται στα προβλήματα, αλλά να αναδεικνύει λύσεις και να μας φέρει πιο κοντά στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία

Το νέο σπίτι της «Σχεδίας» άνοιξε σε μία από τις πιο όμορφες γωνιές της πόλης, Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, στο ιστορικό κέντρο. Το «Σχεδία Home» στεγάζεται σε ένα ιστορικό οίκημα του παλιού εμπορικού κέντρου. Ένας χώρος με εξαιρετική αισθητική, στον οποίον θα βρούμε και το «Σχεδία Art», εκθετήριο και πωλητήριο με αντικείμενα από ανακυκλωμένο χαρτί που φτιάχνουν οι άνθρωποι της «Σχεδίας» (επιτοίχια ρολόγια, διακοσμητικά, μπολ, μαγνητάκια, κ.ά.). Μέρος του προγράμματος «Σχεδία Αrt» χρηματοδοτήθηκε, μετά από διαγωνισμό, μέσα από το διαβαλκανικό πρόγραμμα της Κάριτας για την Κοινωνική Οικονομία «ELBA» (Emergenza Lavoro Nei Balkani) και στο οποίο συμμετέχει ως εθνικός εταίρος, η Κάριτας Ελλάς.

Σε ένα κτίριο που απλώνεται σε τέσσερα επίπεδα, μπορεί κάποιος να βρει, εκτός από το εκθετήριο, το πωλητήριο και τα εργαστήρια του «Σχεδία Άρτ», επίσης τα γραφεία της «Σχεδίας» αλλά και το καφέ-μπαρ και εστιατόριο, το μενού του οποίου έχει επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου.

Το κτίριο είναι προσβάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα (για το λόγο αυτό υπάρχουν και ψηλά τραπέζια ώστε να υπάρχει χώρος για το αμαξίδιο των ΑμεΑ), ενώ το μενού του εστιατορίου υπάρχει και σε ακουστική έκδοση για ανθρώπους με μειωμένη όραση. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για το σεβασμό του περιβάλλοντος αλλά και των συνανθρώπων μας. Ως εκ τούτου το κάπνισμα δεν επιτρέπετε σε όλους του χώρους, δεν διατίθενται πλαστικά μπουκάλια νερού, οι συσκευασίες take away δεν είναι από πλαστικό, ενώ το γάλα, τα αυγά, το κοτόπουλο είναι βιολογικά.

Είναι εξαιρετικό ότι υπάρχουν τώρα εργαζόμενοι με ένσημα, άνθρωποι που λίγο καιρό πριν δεν είχαν σπίτι. Στο «Σχεδία Home» θα απασχολούνται σχεδόν 30 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είχαν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας. Στόχος είναι, «να ενεργοποιήσει, να ενδυναμώσει, να εκπαιδεύσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς της πατρίδας μας», όπως λέει ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου.

Ο χώρος είναι εξαιρετικά ευχάριστος και οι εργαζόμενοι λάμπουν από ευτυχία. Και μόνο αυτό, μας συγκινεί και μας παρακινεί. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της «Σχεδίας» βέβαια είναι ότι χρόνο με τον χρόνο κέρδισε και κερδίζει τον σεβασμό του κόσμου.

Για το λόγο αυτό, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων την υποστηρίζει και με τα μέσα που διαθέτει συμβάλει ώστε η «Σχεδία» να γίνει σημείο αναφοράς στην πόλη. Εκτός από τους αναγνώστες και υποστηρικτές του περιοδικού «Σχεδία», αρωγοί στη νέα αυτή προσπάθεια έχουν σταθεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (μέγας δωρητής), το Κοινωφελές Ίδρυμα TIMA, η VISA Ελλάς και η Κάριτας Ελλάς.

Το νέο ταξίδι του «Σχεδία Άρτ» και «Σχεδία Home» μόλις ξεκίνησε και χαιρόμαστε που είμαστε κομμάτι αυτού του νέου κοινωνικού και περιβαλλοντικού εγχειρήματος.

Ευχόμαστε από καρδιάς να μακροημερεύσει και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όσους το γνωρίσουν από κοντά και βοηθήσει στο να διαδοθεί σε πολλούς συμπολίτες μας η ιδέα για μια περισσότερο αλληλέγγυα και ανθρώπινη όψη της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας μας.

Είμαστε όλοι ευπρόσδεκτοι να ανακαλύψουμε το χώρο μα κυρίως, τους ανθρώπους του. Info: «Σχεδία Home», Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας 08:00-03:00, επτά ημέρες την εβδομάδα. To πωλητήριο του «Σχεδία Άρτ» λειτουργεί ώρες εμπορικών καταστημάτων.