Τεσσαρακοστή είναι η περίοδος για να ξαναβρούμε την πορεία της ζωής

Σε κάθε πορεία, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι να μη χαθεί ο στόχος.

Η πορεία της ζωής είναι ίσως η αναζήτηση της υγείας την οποία πολλοί άνθρωποι βάζουν πάνω απ ‘όλα, και που αργά ή γρήγορα θα κλονιστεί; Είναι ίσως τα αγαθά και η ευημερία; Επιστρέψτε σε μένα, λέει ο Κύριος. Ο Κύριος είναι ο στόχος της πορείας μας μέσα στον κόσμο. Η διαδρομή προσανατολίζεται σε αυτόν.

Για να ξαναβρούμε σήμερα την πορεία μας, μας προσφέρεται ένα σημάδι: η στάχτη στα κεφάλια μας. Ένα σημάδι που μας κάνει να σκεφτούμε τι έχουμε κατά νου. Οι σκέψεις μας συχνά επιδιώκουν εφήμερα πράγματα που έρχονται και παρέρχονται. Η στάχτη που θα λάβουμε  μας λέει ότι, από τα πολλά πράγματα που έχουμε στο μυαλό μας και για τα οποία κάθε μέρα τρέχουμε και ανησυχούμε, τίποτα δεν θα μείνει. Όσο και αν κουραζόμαστε και ανησυχούμε, οι γήινες πραγματικότητες εξαφανίζονται σαν σκόνη στον άνεμο.

Η κυρίαρχη κουλτούρα του εφήμερου, που μας ωθεί να ζούμε για τα πράγματα που περνούν, είναι μια μεγάλη απάτη. Είναι σαν τη φωτιά που μόλις περάσει αυτό που αφήνει είναι μόνο στάχτη. Τεσσαρακοστή είναι η περίοδος απελευθέρωσης από την ψευδαίσθηση της ζωής για την αναζήτηση της σκόνης.

Σε τι χρησιμεύουν τα τρία στάδια της προσευχής, της φιλανθρωπίας και της νηστείας που προτείνει το Ευαγγέλιο; Η προσευχή μας φέρνει στο Θεό, η φιλανθρωπία στον πλησίον και η νηστεία στους εαυτούς μας. Mας φέρνουν στις τρεις πραγματικότητες που δεν εξαφανίζονται.

Ο Θεός, ο πλησίον, η ζωή μου: αυτές είναι οι πραγματικότητες που δεν τελειώνουν και προς οποίες πρέπει να επενδύσουμε. Προσευχή, φιλανθρωπία, νηστεία: τρεις επενδύσεις για έναν θησαυρό που διαρκεί.

Προς τα πού λοιπόν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας κατά την διάρκεια της Τεσσαρακοστής; Στον Εσταυρωμένο Ιησού που είναι η πυξίδα της ζωής που μας κατευθύνει στον Ουρανό. Η φτώχεια του ξύλου του σταυρού, η σιωπή του Κυρίου, η ταπείνωσή του από αγάπη,  μας δείχνουν την ανάγκη για μια απλούστερη ζωή, χωρίς πολλές ανησυχίες για τα πράγματα.

Πάπας Φραγκίσκος,  στην τελετή έναρξης της Τεσσαρακοστής 2019